понеделник, 4 юли 2011 г.

Чери домати на балкона - part I

В една друга статия описах на кратко, в десет стъпки, как да бъде осъществено отглеждане на чери домати в домашни, градски условия. Безспорно е предимството да се хапнат пресни, току що откъснати доматки. Защо избрах чери домати? Просто защото ги бях виждал само в супермаркета, подредени в опаковки, все едно са лекарства. Прочетох дали има някакви специални изисквания и дали нашия климатичен пояс е подходящ за отглеждането им. Оказа се, че няма причина да не бъдат отгледани при нашите условия.
Пиша тази статия чак сега, когато чери доматчетата вече са над 50см и са засадени в двадесет (20л) литрова саксия на балкона и съм в трепетно очакване да цъфнат.
Хронологично заснех развитието им, за да може всеки, който би се запалил в балконското отглеждане на домати да види какво да очаква от своите растения в течение на времето.
Необходими материали:
 • Балкон, по възможност южен :) ;
 • Семена за чери домати. Сорт - според вкусовете;
 • Малки саксийки (може и кофички от кисело мляко);
 • Почво-торфена смес. Количеството й е според необходимостите;
 • Голяма саксия, например 20л;
 • Ентусиазъм и ... вода.

Малко късно (на 06.05.2011г.), но все пак не достатъчно, засях семена, които бях купил от Практикер, буквално на посоки. Използвах малки саксийки от цветарски магазин, които там използват за пренасяне на вкоренени растения. Засадиих ги в съвсем обикновена торфо-почвена смес от цветарския магазин. Идеята бе да си направя разсад, за да засадя вече подсилени растения.
Седмица след това (на 13.05.2011г.) растенията бяха придобили ето този вид:
Поливах ги всеки ден сутрин рано, толкова, че да се намокри почвата без да се образува локвичка. Е, случваше се и да пропусна някой път.
Доматчетата растат доста бързо. Два дни по-късно (на 15.05.2011г.) вече бяха разперили листенца.
Тук само съм ги поливал и съм гледал денем да са на открито и на слънце, а вечер тъй като лекичко захладняваше, ги прибирах вътре в стаята. Снимах растенята доста често, защото ми харесваше много, колко бързо израстват и с всеки изминат ден се появяваше ново листенце.
Ето тук се появи първото листенце, което прилича на лист на възрастен домат :). Дата 17.05.2011г.
Десет дни след последната фотосесия,направих нова. И тези всичките листа бяха израстанли само за десет дни!!! (27.05.2011г.)
До тук всички грижи, които бях положил, се изчерпваха до това да поливам саксийките редовно - средно по един път на ден, и да ги прибирам вечер, когато ставаше по-хладно.
Общо за 22 дни доматките порастнаха до размер, подходящ за пресяване в по-големия съд, където ще чакам реколта...

Свързани статии:
Отглеждане на чери домати в 10 стъпки;;
Чери домати на балкона - part II

8 коментара:

 1. много полезна информация особено за начинаещи

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Радвам се, че намирате информацията за полезна. Сега подготвям статия за хидропоника, но първо ще трябва да приключа с експеримента, за да видя дали е успешен :)

   Изтриване
 2. Тази година се пробвам и аз - дано стане!

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Мога да пожелая успех, а ако смяташ, че мога да бъда полезен с нещо, пиши ми. Ще гледам да отговоря срочно, защото вече съм с повече свободно време и съм се захванал с нови подвизи :)

   Изтриване
 3. незнам дали ще го видите тно все пак ще го напиша изключително ви благодаря за информацията и се запалих много мерси многоооооооооооо

  ОтговорИзтриване
 4. Здравейте, много благодаря за информацията, запалих се и аз. Въпросът ми е по колко стръкчета засаждате в по-големия съд? Моите разсади се получиха по 5-6 в саксийка, така ли да ги оставя или да ги разделя?

  ОтговорИзтриване
 5. Привет! Моите добре вървят засега, но имат цвят само най-горе на върха на растението. Може ли по-подобно да опишете какво е това колтучене и как се прави?

  ОтговорИзтриване

Моля, коментирайте тази статия! Предварително благодаря!